sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Ravitsemus kuntoon


Koska tämä ei ole ruokablogi (vaan syöpäblogi) ja tein annoksen ensin, ja keksin ottaa kuvan vasta sitten, on lautasen reuna hiukan töhryinen. Kuvassa sunnuntaiaamupalani, 2 leipää joilla voi-öljyseosta, kinkkua, juustoa ja suippopaprikaa. Kahvia (tottakai), pillerit (joista lisää jäljempänä). Lautasella banaani, kiivi, puolikas lime puristettuna, desi mustaviinimarjoja ja desi maustamatonta Ehermannin rahkaa.

Koko ikäni olen ollut kiinnostunut ravitsemuksesta. Viime vuosina on tullut lueskeltua aika paljon aiheesta. Olen varma että syön terveellisemmin kuin keskivertokansalainen Suomessa. Määrät ovat minulle se ongelma, eli kun ruoka on hyvää, lisään hyvän olon tunnetta ottamalla lisää, ja lisää ja hiukan vielä lisää.

Muutama vuosi sitten karppasin jonkin aikaa. Valitettavasti media on pilannut tuon varsin hyvän laihdutustavan maineen pahanpäiväisesti. Esimerkeiksi on useimmiten otettu semmoiset äärilaitojen edustajat, jotka vetävät pekonia, munia ja voita olan takaa. Suurin osa ei karppaa sillä tavoin, vaan paljon terveellisemmin!

No karppausta en kuitenkaan pidä järkevänä tapana syödä pidempiä aikoja. Itse olin tiukalla karppausdieetillä muutaman viikon ja totesin että on tosi vaikeaa syödä niin että hiilihydraattimäärät pysyisivät oikein pieninä. Himoitsen paprikaa, tomaattia ja greippiä... ja tiukassa karppauksessa niistäkin tulee jo liikaa hiilareita. No, 10 kg lähti tuolla konstilla helposti ja ilman nälkää. Tämä karppausaika kuitenkin opetti todella paljon!

Jo useita vuosia olen "hyväkarpannut" jos johonkin kategoriaan pitää kuulua. Tarkoittaa sitä, että välttelen sokeria ja puhdistettuja viljoja. Karppausjaksoni aikana opin myös sen, että vatsani voi paljon paremmin, jos jätän pois kaiken vehnän ja rukiin. Muuten, karpatessa ei ole ilmavaivoja eikä vatsakipuja. Eli kemistithän sen tietää, käyminen vaatii hiilihydraatteja ja hiivaa. Kannattaa pistää mieleen tämä :)

Nyt, syöpädiagnoosin jälkeen olen lukenut ravitsemuksesta eri kantilta, tottakai. Olen miettinyt mitkä syyt aikaansaavat syöpää - ja mitä voisin tehdä nyt parantaakseni tilannettani.

Olen tuolla aiemmin kertonut siitä, kuinka ikävältä tuntui alussa kertoa diagnoosista kun sai epäsuoria (tai jopa suoria) vihjeitä siitä, että rintasyöpä tulee lihaville naisille, ja on itseaiheutettu sairaus. Ihan niin simppeliä kaikki ei kuitenkaan ole. Niistä ihmisistä joiden tiedän kuolleen tähän sairauteen kaikki eivät suinkaan olleet lihavia. Mutta asiassa on ehkä osatotuus, sillä kuten nykyään tiedetään, lihavuus aikaansaa kroonisen tulehdustilan elimistöön. Tämä osaltaan vaikuttaa aineenvaihduntaan ja kenties syövän syntyyn. Omalla kohdallani mieleen on tullut sekin, mikä osuus asiaan on ollut sillä, että olen joutunut vuosia elämään aneemisena, joten solujen hapensaanti on ollut puutteellista. Anemiani syy on ollut kohdussa oleva myoomajoukko. Operaatioita tehtiin 3 ennenkuin lopulta kohdunpoisto avasi uuden maailman. Hemoglobiinin nousu 93:sta 140:een tekee eron oloon! Todella.

Mutta mitä olen nyt sitten pohtinut. Yksi mihin uskon vakaasti, on se että monen nykyihmisen keho happamoituu turhan paljon, ihan vain siksi, että syömme vääränlaisia ruokia. Olen lähtenyt asiaa korjaamaan positiivisin keinoin, en ajattelemalla "mitä en saa syödä", mikä tuntuu olevan aika monen lähtökohta. Ja siitä tulee helposti kompastuskivi! Ajattelen ennemmin että SAAN syödä joka päivä porkkanoita, ja niin monta hedelmää kuin tekee mieli. Lisäksi saan syödä tomaatteja, kurkkua, kaaleja ja salaattia. Moni kuvittelee syövänsä terveellisesti jos syö salaattia puoli lautasellista - ja niinhän virallisessa lautasmallissa asiat esitetään. Mielestäni pöhkösti. Ei tarvita kovin montaa "vaakapäivää" kun tajuaa, että jotta salaatin syönnillä olisi jokin todellinen merkitys, sitä pitää syödä 2 lautasellista, niin kevyttä se on!

Avuksi olen ottanut pH-Balance -nimisen tuotteen. Se sisältää mm. kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Tätä jauhetta sekoitan lasilliseen vettä ja juon ennen nukkumaan menoa. Voi ainakin toivoa, että se samalla myös rauhoittaa unta. En ole tätä vielä kauaa juonut, mutta pakko sanoa että olo on ainakin parantunut! Närästys on tipotiessään ja jotenkin luulen että väsymys on väistymässä.

Tämän lisäksi aamulla vetäisen nyt muutaman pillerin. Jos joku lukijoista vaikka laskee että menee yli suositusmäärien, niin joo, voi mennä yli kotimaisten suositusten, jotka ovat melko lailla alhaisemmat kuin monessa muussa maassa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan syödä näitä loppuelämää, vaan jonkin aikaa kuurina.

Näitä otan kutakin yhden, ehkäpä laitan jonkinmoiseen itse päättämääni tärkeysjärjestykseen ne:

D3-vitamiinia 100 µg
E-EPA + E-DHA
Only One Regular (vitamiini-mineraalivalmiste)
Sinkki
Probiootti (4 eri maitohappobakteerikantaa)
Saccharomyces Boulardii (hiivaprobiootti, ruokaa edellisille)
Fortesan (kurkumiinivalmiste)
Gerimax (satunnaisesti)

Ja tietty pilleripinoon vielä sitten Tamofen, joka myös toivottavasti tekee keholle hyvää. Ihan varma en ole, nyt jo tuntuu oudosti siltä että aamu alkaa neljältä!
1 kommentti:

  1. Hei,
    muistelisin lukeneeni että kurkumiinivalmiste heikentää Tamofeenin tehoa, tavallinen kurkuma mausteena ei heikennä http://foodforbreastcancer.com/news.php

    VastaaPoista