perjantai 9. toukokuuta 2014

Russian Roulette

Muistan nuoruudessani nähneeni elokuvan, josta venäläinen ruletti on jäänyt erityisen painostavana ja kammottavana mieleen. Tuohon aikaan käsittelin jonkin verran aseita, sellaisia joilla tauluun ammutaan, joten lippaan toiminta oli tuttu asia. Se ehkä teki tuon pelin vieläkin kammottavammaksi.

Pyörivässä lippaassa on tila kuudelle panokselle, ja lippaaseen laitetaan yksi. Lipasta pyöräytetään kuin rulettihyrrää, ja toivotaan parasta. Yhdellä panoksella pelattaessa todennäköisyys on siis 1:6. What the hell, I'm feelin' lucky!

En oikein tiedä voiko tänne pistää youtube-linkkiä, mutta kokeilen. Venäläistä rulettia voidaan pelata näinkin, jotkut luottavat tuuriinsa!

Ilmeisestikin noin joka kahdeksas nainen sairastuu suomessa elämänsä aikana rintasyöpään.

Aamulehdessä oli juuri artikkeli rintasyöpäseulonnoista. Seulontoihin osallistuvien määrä on laskenut, ja on tällä hetkellä 85 prosenttia. Aivan käsittämätöntä minusta! Toki osa ihmisistä käy tutkimuksissa säännöllisesti yksityisesti, ja tietenkään ne, joilta on jo löytynyt syöpä, eivät välttämättä osallistu seulontoihin. Seulontoihin kutsutaan koko maassa 50-68 vuotiaat naiset 2 vuoden välein.

Outoa etteivät ihmiset osallistu näihin ilmaisiin, helppoihin tutkimuksiin. Olisin ollut tätä mieltä jo ennen minulta löytynyttä syöpää. Seulontojen avulla syöpä löytyy tavallisesti niin varhaisessa vaiheessa, että jotakin on vielä tehtävissä. Joskus paljonkin.

Vuonna 2011 Suomessa seulontatutkimuksissa käyneistä 0,58 prosentilta löydettiin rintasyöpä. Suurissa kaupungeissa asuvilla on rintasyöpää enemmän kuin muilla, johtuen mm. myöhäisestä sukukypsyydestä ja vähäisestä lapsiluvusta. (Edellinen tieto on siis Aamulehden artikkelista, muistaakseni hiukan ristiriidassa aiemmin lukemaani. Yleensä on faktana esitetty että aikainen sukukypsyys, lasten myöhäinen hankkimisikä ja lasten vähäinen lukumäärä lisäävät rintasyöpäriskiä. En nyt sitten tiedä onko tuossa kyse toimittajan kömmähdyksestä.)

Minä en luottaisi onneeni, ja on luultavaa että tämän asian sanon kyllä ääneenkin naisille, joita tapaan tulevina vuosina (niitä taitaa olla jäljellä!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti